Olen aiemmin kokeillut värjätä teellä puuvillakankaita. Eri teelaatuja käyttämällä on kokeiluihin tullutkin varsin kauniita värisävyjä. Nyt oli kuitenkin aika tehdä jotain tylsän harmaille sukkalangoille, jotka ovat pyörineet nurkissa iäisyyksiä. Loppujen lopuksi noiden tuon 300 g sukkalankaerän lisäksi väripataan päätyi myös vajaa 100 g valkoista lankaa (ilmeisesti seiska veikkaa) ja 6-säikeisen kalalangan loppurulla.

Nuo villalangat vyyhdittyivät varsin ripeästi, mutta tuon kalalangan kanssa meinasi mennä ikä ja terveys. Huh! Väriaineena siis tee ja siitäkin säästeliäästi kertaalleen käytetyt irtopurut, joita olin kerännyt litraiseen muovipurkkiin parisen viikkoa. Juon teetä parhaimmillaan kolmekin reilun litran kannullista päivässä, niin aika vauhdilla tuo litra puruja kertyi. Mukana oli useampaa eri mustatee-pohjaista purua ja myös vihreää, valkoista ja rooibosta jonkun verran eli täysin mahdoton sekoitus uusia. Lisäksi heitin väripataan parisen litraa keltasipulin kuoria. Keitos kiehui hiljaksiin hellalla parisen tuntia, jonka jälkeen siivilöin liemen ennen lankojen lisäämistä.

Alunperin oli siis tarkoitus värjätä vain nuo harmaat sukkalangat, joita liottelin vedessä ennen pataan laittoa. Isossa, 10 litran, kattilassa tuntui kuitenkin olevan hyvin tilaa ja heitin lennosta sitten vielä mukaan tuon vajaan valkoisen vyyhdin ja kalalangan. Keitos oli viittä vaille kiehuvana hellalla useamman tunnin ja siihen sen sitten myös yöksi jätin jäähtymään. Aamupäivällä huuhdoin langat ensin etikkavedessä ja sitten vuoroin viileämmällä ja lämpimämmällä vedellä, kunnes väriä ei enää irronnut. Värjäysliemessä oli mukana jonkin verran aiemmissa värjäysjutuissa käytettyä erikoissuolaa ja soodaa sekä etikkaa, jota hurautin mukaan hieman myöhemmin.

Kuvan otin langoista heti kuivumaan ripustamisen jälkeen eli lopputulos tulee olemaan vaaleampi. Todellinen värisävy kuvanottohetkellä on jotain näiden kahden kuvan väliltä. Vasemmalla harmaat sukkalangat, sitten kalalanka ja oikean puolimmaisena valkoinen villalanka.

Harmaisiin lankoihin olisin toivonut ehkä hieman voimakkaampaa sävyä, mutta tällä mennään. Valkoinen lanka värjäytyi kauniisti, harmi vain, että se on hieman ohuempaa kuin nuo sukkalangat, joten samaan työhön en välttämättä yhdistä - tai mistä sen tietää... Kalalankaan tuli mielestäni kauniin pehmeä sävy. Ehdottomasti virkattava iso liina jollekin pöydälle.

Väriliemi on vielä kattilassa odottamassa lankoja, jotka pulahtavat uimasille jälkiväriin. Vielä pitäisi siis nuo jälkiuimarit valita eli harjoitus jatkuu!