Vaikka lomaviikon puuhailuista on vielä osa kertomatta (vierailu Prahan linnan alueelle sekä ulkoilmamuseoon Prahan ulkopuolelle), niin rohkenen kertoa muutamin sanoin ja kuvin jo ekasta kouluviikosta. Ja totuttuun tapaan kuvia klikkaamalla ne avautuvat tarkasteltaviksi pikkasen isompina.

Opiskelupaikkanani on kolmisen viikkoa prahalainen käsityöoppilaitos. Samassa rakennuksessa toimii sulavasti sekaisin kaksi eri oppilaitosta: keskiasteen ja ylemmän asteen koulu.

Ulkoisesti puitteet koululle ovat komeat, mutta sisältä paljastuu porraspaljous ja pienet luokat neljässä kerroksessa. Hissikin talosta löytyy, mutta se on ymmärtääkseni opettajien käyttöön.

 


Ahtaista tiloista huolimatta opiskelu sujuu ja oppilaat ovat taitavia tekijöitä. Kuvassa on kankaanpainoluokasta osa.

 

Yhdestä kankaanpainomallikansiosta löysin kissimirrin kaverinsa kera

 

Koulun ompeluluokasta laskin yhdeksän lukkotikkikonetta, pari teollisuussaumuria, muutama kotisaumuri sekä kotiompelukoneita muutamia. Lisäksi luokassa oli pari silityslautaa rautoineen. Näistä värkeistä luokka oli varsin täyteen ahdettu. Eivätkä muut luokkatilat ole sen kummoisemman kokoisia lukuunottamatta paria piirustusluokkaa, joista on kahden pikkuluokan välinen seinä poistettu.

 

Oppilaat ovat taitavia piirtäjiä jo kouluun tullessaan ja taitoja hiotaan opiskelun aikana vielä tehokkaasti.

  

 

Käytäväseinältä bongasin tällaisen söpön keramiikkalepakon

 

Koulussa opiskellaan myös tekstiilien konservointia. Tässä uutta elämää odottava marionettinukke.

 

Yksi opiskeltavista käsityötekniikoista on neulapitsin valmistus. Tämä kala on muistaakseni noin 10 cm kanttiinsa. Melkoista piperrystä siis.

 

Koulun arkistosta löytyy vielä pienempää piperrystä oleva neulapitsityö. Kokoa tällä ympyrätyöllä oli reilu metri ja pistot aivan uskomattoman pieniä ja tasaisia.

 

Tämä nypläysnäyte on arkistonhoitajan käsialaa.

 

Myös tämä arkistoon lahjoituksena saat pitsikirjonnainen salpasi hengen toviksi.

 

Meidän vaatetus- ja tekstiilipuolen vaihtaripoppoomme opiskelee nypläystä, neulapitsiä sekä korinpunontaa. Lisäksi ohjelmassa on jonkin verran piirustusta sekä suunnittelua.

Neulapitsin valmistus aloitetaan kasaamalla 'kerrosleipä'. Kaksi kerrosta kangasta pohjalle ja päälle kontaktimuovilla vahvistettu paperimalli. Nämä harsitaan ulkoreunoistaan yhteen ja sen jälkeen ommellaan ohuen ohuella ompelulangalla kuvion eri alueita rajaamaan kaksinkertainen pellavalanka. Kuvissa poseeraa oma kaulakorutyöni. Tällä hetkellä työ on jo edennyt varsin mukavasti ja tänään sain koulussa tehtyä 'kerrosleivän' saman sarjan korvakoruille.

 

 

Viime perjantaina pääsin alkuun myös korinpunonnassa. Valitsin tehtäväksi työksi kassin, jonka pohja kuvassa on jo valmiiksi pujotettuna. Opettaja henkäisi hiukka syvään, kun esillä olleista punotuista kasseista valitsin valmistettavakseni juuri tämän. Koulun omista oppilaista yksi oli kuulemma jossain vaiheessa tuskaillut varsin pontevasti kyseisen punontamallin kanssa. Omasta mielestäni tuo oli sidokseltaan ihan helppo. Seuraavalla punontatunnilla pääsenkin sitten punomaan tuohon kassiin korkeutta.

 

Kouluviikon päätteeksi teimme lauantaina retken Nelahozevesin linnaan, mutta siitä sitten lisää seuraavalla kerralla samoin kuin töiden etenemisestä.

Praha kiittää ja käpertyy yöpuulle keräämään voimia aamulla odottavalle elävän mallin piirustustunnille. Tai oikeammin tunneille, kun piirtämistä on tiedossa aamukahdeksasta liki puolille päivin.