Pari päivää on taas ahkeroitu meidän vaihtariporukalla koululla hommia eteenpäin.
Neulapitsistä en huomannut ottaa tuoreita tilannekuvia. Työ edistyy ihan mukavasti ja toivottavasti jo lähipäivinä voin esitellä valmistakin jo. Sekä korvakorujen, että kaulariipuksen värialueet ovat valmiina ja nyt pakerran korujen reunapistojen ja värialueita rajaavien pistojen parissa. Päässä vipeltää jo myös suunnitelma seuraavasta neulapitsityöstä. Täytyykin huomenna piirtää opettajalle luonnos ajatuksistani ja pyytää vähän apua työn tarkempaan suunnitteluun.
Ja tuosta opettajan avusta tulikin mieleeni, että tänään sain yksityiskohtaisen opastuksen, miten valmistetaan tsekkiläismallinen nypläystyyny. Tarvittava materiaali löytyy jo kaikki kotoa odottamassa: kangasta, vahvaa narua, konepahvia ja sahanpurua. Nypyläkaupastakin opettaja lupasi mulle vielä infoa. Tsekkiläismallinen nypläystyyny on samannäköinen kuin suomalainen kötsikkä.
Korinpunonnassa työstämäni kassi etenee suht rivakkaan tahtiin ja siitä muistin ottaa kuviakin ja opiskelukaveri nappasi muutaman kuvan musta työn touhussa sen parissa. Oman kassini lähtökohtana on punonnanopettajan esittelemä kassi.
Pohjalastujen pujottelun jälkeen pohjapalan ympärille punottiin tukipunos.
Ja sitten reippaasti reunojen kimppuun. Tässä useamman tunnin työn tulos eilisiltana klo 19. Mallikassista poiketen mun kassiini tulee kangasnauhoista sangat.
Tänään työ jatkui iltapäivästä ja muutaman tunnin aherruksen jälkeen reunat etenivät kuvassa olevan kuminauhan alareunaan saakka. Siinä vaiheessa totesin, et reunat ovat sit tässä ja huomiselle jäi enää kassin yläreunan sandwich-reunus, kuten opettajamme asian ilmaisi. No, ehkä tämän päivän punontaa pitää hieman huomenna tasoitella ennen reunan viimeistelyä.
Kovin helppoa tuo punonta ei kuitenkaan ole, vaikka äkkiseltään vois luulla, et tosta noin vaan syntyy ihan kivasti joku mukava kesäkassi. Työ vaatii tarkkuutta, sopivasti voimaa ja malttia. Hyvä tovi menee myös punontamateriaalin sielunelämään tutustumisessa. Itselläni työssä oli kolmea erilaista punontamateriaalia ja yhtä näistä sekä käsittelemättömänä, että värjättynä. Kukin materiaali käyttäytyy omalla tavallaan ja asettaa siten oman haasteensa hommaan. Tuon kuvassa tummana näkyvän materiaalin käyttäytymiseen ja asianmukaiseen punontatapaan pääsin jossain määrin sisälle vasta kassin reunojen loppuvaiheessa. Ja tietenkin - kun luonnonmateriaalista on kyse - jokainen lastu on hieman erilainen. Kotona ajattelin tuon kassin vielä vuorittaa nauhoihin sointuvalla vihreällä vuorilla.
Ai niin, piirustustunti meinasi unohtua kirjoituksesta kokonaan. Tänään oli aamupäivällä 3*45 minuutin pätkät elävän mallin piirustusta. Mallina istuskeli söpö nuorimies tiukasti eteensä tuijottaen ympärillään kymmenkunta telineidensä takana piilottelevaa ja ahkerasti piirtävää neitokaista. Piirustuksenopettaja ei pahemmin englantia puhunut, mutta toinen opettaja auttoi alkuun tulkkaamalla ja sitten Pavluska tuli auttamaan opettajaa, kun hän ohjeisti meitä suomalaisia piirtämisessä sekä loppuvaiheessa kommentoi valmiita töitä. Pavluska on itsekin loistava piirtäjä - kuulemma yksi koulun parhaista - ja hän antoi myös omia vinkkejään opettajan vinkkien lisäksi.
Piirsimme isolle paperille oikeaan kokoon tuon nuorenmiehen päästä puoleen reiteen. Piirrosvälineenä käytimme piirroshiiltä. Alkupaniikin jälkeen piirustus sujui yllättävänkin hyvin ottaen huomioon, että tämä oli ensimmäinen tämän tyyppinen elävän mallin piirrokseni. Opettajaltakin sain kehitysvinkkien lisäksi varsin hyvää palautetta. Kuvaa piirroksesta en ottanut ennen sen rullaamista kuljetuskuntoon ja mallina istuneesta nuoresta miehestä ottamaani kuvaa en taida julkaista tällä foorumilla.
Kello näyttää aikaa iltakymmenen paremmalla puolella jo, joten lienee syytä suunnata iltatoimille ja kömpiä Nukku-Matin maille uneksumaan siitä ajasta, kun osaa korinpunonnasta ja neulapitsistä vähän enemmänkin kuin vain alkeet.