Kyseessä siis Lahden kansanopiston järjestämä käsityön taiteen perusopetus. Kyseisessä opinahjossa nämä perusopetusjaksot on nimetty Raidaksi ja me viime syksynä aloittaneet olemme RAITA-kymppejä.

Ensimmäisenä talvena pääsimme opettelemaan ja sitten testailemaan taitojamme kankaanpainannassa, käsin ja konekirjonnassa sekä tekaisimme pienen kirjasen japanilaisella kirjansidonnalla. Lisäksi opiskelimme suunnittelua ja pohdimme, mikä on designia. Ympäri Etelä-Suomen asusteleva porukkamme kokoontui Lahteen kaikkiaan seitsemänä viikonloppuna ja lisäksi jokaiseen viikonloppuun liittyi jälkikäteen täydentäviä kotitehtäviä. Itselläni talven sairastelut aiheuttivat jonkin verran (siis oikeasti aika paljon) hämminkiä aikataulupitoon, mutta onneksi opettajamme ovat ymmärtäneet asian loistavasti.

Tänään onkin jo vuorossa viimeinen käytännön rypistys talven aherruksen päätteeksi eli kevätnäyttelyn pystytys. Näyttelytyöt koostuvat oman vuosikurssini kankaanpaino- ja kirjontatyöpajojen pohjalta ideoiduista töistä sekä nyt perusopetusjaksonsa päättävien RAITA-ysien päättötöistä. Luvassa on todennäköisesti melkoinen käsintehtyjen töiden ilotulitus.

Näyttely on avoinna la-su 21. - 22.5 ja 28. - 29.5.2011 klo 12 - 18 Lahdessa Vuorikadun koululla. Jos siis olet lähimaastossa, niin poikkea ihmeessä sisään.

Omat työni odottavat tuossa autoon kantamista, mutta tällä kertaa en vielä niistä paljasta sen enempää kuin, että molemmissa on - yllätys! - kissa seikkailemassa ja kankaanpainoa ja konekirjontaa olen käyttänyt tekniikoina. Ja taisipa eilisen älynväläyksen seurauksena toisen työn 'telineeksi' päätyä pala vanhaa puuliiterin ovea. Jahka saan näyttelytohinat alta pois ja ehdin kunnolla kuvaamaan nuo työt, niin sitten on aika julkistaa kyseiset kädentuotteet myös täällä blogissa.