Meillä ei mattopyykin kanssa ruotoa kovin rasiteta.

Liki kaikki pesua vailla olevat matot puhdistuivat eilen melkein kuin itsestään. Toissa iltana laitoin ensimmäisen satsin mäntysuopaveteen likoamaan (ammeellinen vettä ja pullollinen mäntysuopaa) ja aamuvarhaisella ennen paahtavaa aurinkoa suhauttelin painepesurilla yön aikana lionneet matot puhtaaksi.

Pesu tosin keskeytyi hetkeksi ihan alkumetreillään, kun asuinrakennuksen takaa rupesi kuulumaan voimistuva jylinä. Aika vinkeää oli, kun mekkala vain lisääntyi ja lisääntyi ja äänilähdettä ei näkynyt missään, kunnes talon päädyn takaa tuli esiin puolustusvoimien NH90-kopteri matalalla lekotellen ja sitten toinen... ja kolmas... ja neljäs.... Jos en pahasti väärin laskenut, niin seitsemän noita vispilöitä oli tiiviissä jonossa.  Pojilla oli meneillään olevan Pyörremyrskyn joukkojensiirtoharjoitus Vantaan Hakunilasta Kauhavalle ja lentoreitti sattui kulkemaan sit just tästä meidän pihan yli. Ja taisivat harjoitella just lentämistä niin, etteivät 'vihollisjoukot' huomaa liian aikaisin ;) Harmi, ettei ollut kameraa käsillä - olis saanu nätin kuvan tuosta kopteriletkasta pellon yllä.

Tästä maamme puolustuksen toivojen hetkellisestä 'häirinnästä' huolimatta mattosatsi tuli pestyä ja seuraava laitettua likoamaan. Tuo toinen satsi ei niin kovin likaisia mattoja sisältänytkään (kuvassa näkyvät punaiset ja vaaleat matot), joten ennen puolta päivää täräytin ne puhtaaksi ja likoamisvuoroon pääsivät eteisen ja lasikuistin todella törkyisessä kunnossa olevat matot. Nekin peseytyivät kiltisti illalla ennen saunaan menoa ja tuossa hetki sitten, kun kävin mattoja hipelöimässä, niin kaikki ovat jo liki kuivia. Mahtava kuivatussää siis tällä hetkellä.

Pesupaikka mulla on tuossa navetan päädyssä ja näppärästi homma hoituu niin, että vetäisen pätkän mattoa tuosta ammeesta vanhan hetekan päälle ja pesen. Sitten siirretään seuraava pestävä kohta ja pesty osuus matosta laskostetaan tuohon hetekan reunalle. Kun ensimmäinen puoli matosta on pestynä, niin kippaan viikatun maton takaisin ammeeseen ja nyhdän toisen puolen matosta hetekan päälle pesuun. Hetekan alla, samoin kuin sen lähiympäristössä on alustana kevytpeite, jotta vettyvästä maasta ei roisku kuraa pestyihin mattoihin.

Näin toimien mattopyykki on helppoa ja mukavaa!