... onpa kulunut taas tovi edellisestä postauksestani. Syksy etenee vauhdilla ja koulussakin ensimmäinen jakso on selätetty. Niinhän siinä kävi, että erinäisten harjoitusvaiheiden, suunnittelun, julmetun piirtämisen/kaavoittamisen, epätoivoisen tuntuisen leikkuuoperaation ja hieman helpomman ompelurupeaman jälkeen on ensimmäinen koulutyöni todellakin valmis. Jiihaaaaa!

Ensimmäisen ompelutehtävämme tavoitteena oli suunnitella, kaavoittaa ja valmistaa henkilökohtaisten mittojen mukainen hame itselle. Suunnitteluvaiheessa valmistauduimme tosin jo seuraavaankin ompelutehtävään eli nyt valmistetun hameen kaverina käytettävään puseroon. Jahka tuon puseronkin tässä syksyn mittaan valmistamme, niin sen jälkeen pääsemme jo asiakastöiden pariin. Keväällä siis tiedossa suunnittelua ja ompelua 'maksavalle' asiakkaalle.

Oman hameeni lähtökohtana oli monikäyttöisyys: hame niin arkeen kuin juhlaankin ja myös tanssiparketille asusteista riippuen. Mielestäni tuossa varsin hyvin onnistuinkin. Loistava onnenkantamoinen oli lisäksi Eurokankaan palalaarista löytynyt täydellisen punainen toimikassidoksinen villakangas, jota en voinut vastustaa, kun sen näin. Ennen varsinaiseen hamekankaaseen kajoamista tein protohameen mustasta rami-kankaasta, joka puolestaan oli edullinen löytö outlet-tyyppisestä kangaskaupasta.

Hameen kaavoitukseen halusin riittävästi haastetta ja sitä myös sain, kun tajusin suunnitelmani vaativan hameeseen kaikkiaan 14 kangaspalaa pelkkään miehustaan (eli siis tuohon päälliosaan) ja toisen samanlaisen joukon palasia vuoriin. Huh! Kaavoituksen epäsymmetrisyys tiesi sitten vielä sitä, että joka ainoa kangaspala oli leikattava itsekseen yksinkertaisesta kankaasta ja lisäksi ompelutyö vei aikaa jonkin verrankin enemmän kuin ihan normi kapean hameen ompelu. Haasteita siis taipaleella oli ihan riittämiin.

Helppous tosiaan loppui suunnitelmakuvaan, sillä kaavoituksessa meinasi jo aivot nyrjähtää, kun muotolaskokset piti siirtää vinoihin leikkaussaumoihin häiritsemästä kokonaisuutta. Ja noita yksittäisiä palasia kankaasta leikatessani meinasi huumori olla vähissä ja naureksinkin koulukaverieni kanssa, et pitäis varmaan hiukkasen antaa palautetta henkilölle, joka mallin suunnitteli ja kaavoitti. No, vielä en ole käynyt peilikuvani kanssa palautekeskustelua, joten se siitä... Ompelu olikin sitten melkoisen leippoisaa tuon leikkuu-urakan jälkeen.

Tällä hetkellä täysin valmiina on punaisesta villakankaasta ommeltu varsinainen hame. Mustasta ramista ommeltu protohame, josta myös muotoutui käyttöhame, on helman kääntöä vaille valmiina. Tuo ramikangas vain vaikutti sen verran elävältä, vaikka helppo käsiteltävä olikin, että annan ko. hameen roikkua vielä tovin henkarissa tekeentymässä lopulliseen muotoonsa ennen helman tasaamista ja kääntämistä.

Yllätyksiä hameiden tekemisessä tuli lähinnä tuon punaisen villakankaan osalta. Kankaan toimikassidos oli varsin tiukka tapaus ja kangas sen myötä haasteellisempi käsiteltävä kuin 'normaali' villakangas. Kangas ei syöttynyt niin nöyrästi kuin aiemman kokemuksen perusteella päättelin, joten vyötärönauhan kiinnityssaumaan jäi hieman ikävän näköinen kohta. Samoin leikkaussaumojen silitys siistiksi oli melkoinen urakka. Musta rami-kangas sen sijaan oli erittäin miellyttävää niin leikkuupöydällä kuin ommellessakin. Harmi, että kyseinen kangas oli pakan loppupala eli en saa sitä lisää.

Hameen haasteellisesta toteutustavasta huolimatta mielessäni pyörii kuositellun hamekaavan jatkojalostus. Helma voisi olla vielä hieman leveämpi ja hulmuavampi, mikä palvelisi paremmin tanssikäyttöä. Kangasta vaihtamalla hameeseen saisi taas uudenlaisen ilmeen. Taidanpa sukeltaa kangasvarastooni tutkailemaan sopivia vaihtoehtoja.

Kuvia hameista heti, kun kamera, hameet ja kuvaaja kohtaavat. Tässä ensi hätään kuva suunnitelmasta, jonka pohjalta lähdin kaavoittamaan hametta.